ŚWIĄTECZNY PONCZ JABŁKOWY Z ZIOŁAMI NA TRAWIENIE

          CHRISTMAS APPLE PUNCH WITH HERBS THAT HELP DIGESTION



Poncz ma bardzo długą i dosyć ciekawą historię. Ten kolorowy napój, popularny był na całym świecie, a także w kuchni naszych przodków. I choć dzisiaj, niektórzy z nas, znają go jedynie z amerykańskich filmów o tematyce świątecznej ;) to warto nieco bliżej go poznać i spróbować; zwłaszcza w okresie Świąt, gdy chcemy podać do picia coś specjalnego.


Christmas apple punch with herbs and spices that help digestion


Słowo "poncz" pochodzi prawdopodobnie od słowa "paanstch", oznaczającego "pięć" w języku hindi. Liczba ta, określała ilość elementów, potrzebnych do jego wykonania. W zamierzeniu, miał on być kompozycją czegoś słodkiego, kwaśnego, alkoholowego, wody oraz przypraw; bardzo często była to np. herbata, owoce, cukier, cytryna oraz arak (słodki alkohol o smaku anyżowym).

Niektóre teorie głoszą, że wymyślili go brytyjscy marynarze, żeglujący w okolicach Indii w XVII wieku. Na pokładach swoich statków przewozili właśnie tego typu składniki i w ten sposób skomponowali rozgrzewający napój na własny użytek. 
Ale bardziej prawdopodobna jest inna teoria, głosząca, że poncz zapoczątkowany był już dużo wcześniej, w krajach bliskiego wschodu i Azji, gdyż podobne kompozycje spotkać można było też np. w starożytnej Persji. 

W każdym razie, pierwsza wzmianka o nim na piśmie, datowana jest aż na 1632 rok, a jego popularność i ilość wersji zwiększała się z każdym rokiem, głównie dzięki powracającym z wojaży marynarzom, przywożącym ze sobą orientalne przyprawy i inne składniki, które z czasem, na dobre zadomowiły się w Europie i na Zachodzie. Moda na poncz, dotarła również do Polski, gdzie równie popularna była także wersja bez alkoholu.

Napój wrósł głęboko w kulturę brytyjską i amerykańską. Pięknie udekorowane, dostojne misy różnorakich wersji ponczu, towarzyszyły wielu ważnym uroczystościom. W kuchni staropolskiej, przyrządzany był z dużą ilością rozgrzewających, korzennych przypraw, przez co niezwykle popularny był zwłaszcza w okresie zimowym. 


Christmas apple punch with herbs and spices that help digestion


Inspirując się tym wszystkim, przygotowałam wersję ponczu bezalkoholowego, który zaserwować można na Święta, albo zamiast kompotu, albo jako smaczny i ciekawy dodatek. Taki poncz, warto również podać po, lub podczas każdego "bogatego" posiłku, gdyż został on specjalnie skomponowany tak, aby ułatwić i pomóc naszym żołądkom w trawieniu.

Bazą napoju są jabłka, które wzbogacone zostały o pro-trawienne zioła i przyprawy, łagodzące towarzyszący niektórym uroczystościom syndrom "przejedzenia" ;)


Christmas apple punch with herbs and spices that help digestion


Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie (o tutaj), gdzie znajdziecie szczegółową recepturę jego wykonania.

Przy okazji, jako, że jest to ostatni już wpis przed Świętami, życzę Wam wszystkim, mnóstwa smakowitości, miłych chwil w gronie najbliższych i żeby w roku 2017 spełniło się wszystko, co Wam się marzy. ☺


Christmas apple punch with herbs and spices that help digestion


Punch has a very long and quite interesting history. This popular, colorful drink was known and very popular for centuries. And although today, some of us know it only from all those American christmas movies ;) it's worth to get to know it better and give it a try.

The word "punch" probably comes from the word "paanstch", which means "five" in hindi. This number, determined the number of components needed to make it. The composition has to be made with something sweet and acidic, combined with alcohol, water and spices; very often it was tea, fruits or fruit juice, sugar, lemon and arak (sweet alcohol with aniseed flavor).

Some theories claim that it was invented by the British sailors, which were sailing through India in the seventeenth century. Their ships transported those type of ingredients and thus, inspired them to compose this drink. But more likely it was already "invented" and popular in the Middle East and Asia, as similar compositions can be found in ancient Persia. 

Anyway, the first written description of punch, dates back to the year 1632, and its popularity and number of varieties rose, with the number of sailors coming back home with oriental spices and other ingredients, that grew into European and American cuisine. There were many different kind of this drink, and many of them, didn't even contained alcohol, which was replaced with some other fluids. Drink has grown into the british and american history, being served during important events and holidays. 

Inspired by all this, I prepared an alcohol-free version of the punch, which you can serve for Christmas. But, you can also serve it with any other "rich" meal, since it was composed specifically to help digestion.

The base is made with apples that have been enriched with pro-digestive herbs and spices, helping to soothe and ease our stomachs after a large meal.


Christmas apple punch with herbs and spices that help digestion


The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here.

Enjoy ☺

Oh, and as this is the last post before Christmas, I wish you all a lot of deliciousness, pleasant moments among your loved ones, good rest and a lot of happiness in 2017☺


Christmas apple punch with herbs and spices that help digestion

2 komentarze:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Bardzo ciekawa historia powstania tego przysmaku, którego bardzo chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam, Daria x

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION