CHAŁWA / BUDYŃ Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI I CYNAMONEM

ROASTED CARROT PUDDING/HALVA WITH ALMONDS AND CINNAMON



Wykorzystanie warzyw w deserach ma miejsce od lat, takie np. ciasto marchewkowe jest bardzo znane i lubiane, z czasem, za marchewką zaczęły wpadać do ciast też inne korzenie, np. buraki, słodkie ziemniaki, a nawet pietruszka. Dlatego ich obecność w słodkich przysmakach nie jest już aż tak szokująca dla niektórych jak kiedyś ;) A już na pewno nie dziwi wegan i wegetarian, którzy sprytnie przemycają ich coraz więcej, prezentując coraz to bardziej wymyślne i śmiałe propozycje, które pozwalają spojrzeć na wytrawne dotąd jarzyny, z zupełnie innej perspektywy, a przy okazji jeszcze pełniej korzystać z ich dobrostanu, zwłaszcza w sezonie.

Mnie ten temat bardzo interesuje i inspiruje, no bo dlaczego by nie wzbogacać nimi ciast lub innych przysmaków, skoro tak wiele z nich jest słodkich z natury i fantastycznie uatrakcyjnić mogą swoją obecnością nie tylko wytrawne dania.

Robię to często i bardzo lubię, ale jeśli Ty, nadal jesteś sceptycznie do tego nastawiona/nastawiony, spróbuj od najprostszych form podania warzyw na słodko, czyli np. takiego kremu/budyniu tudzież musu. 


Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon


Moja dzisiejsza propozycja na taki prosty smakołyk, inspirowana jest "chałwą" z marchewki, która jest popularnym deserem w Indiach.

Swoją jednak, przygotowuję z pieczonej marchewki, którą piekę w całości ze skórką, co sprawia, że cały smak zostaje w środku i robi się jeszcze bardziej intensywny i słodki.


Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon


Ale zamiast odpalania pieca na tych kilka sztuk, najlepiej jest dorzucać ją do piekarnika zawsze wtedy, gdy akurat coś w nim planujemy piec i mamy trochę wolnego miejsca, wtedy taki budyń mimochodem może lądować w naszej miseczce jeszcze częściej ;)

Marchewkę dosładzam rodzynkami albo daktylami i wzbogacam migdałami oraz cynamonem. 


Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon


W ten sposób powstaje gęsty kremowy pudding, który można zajadać prosto z miseczki lub też dodawać do innych deserów czy też np. porannej owsianki, polecam ☺


Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 500 g marchewek
  • 75 g rodzynek lub suszonych daktyli 
  • 1-2 łyżki masła migdałowego lub 2-4 łyżki mąki migdałowej/zmielonych blanszowanych migdałów
  • 1/4-1/2 szklanki mleka migdałowego (60-120 ml) 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta wanilii (opcjonalnie) 



PRZYGOTOWANIE:

Marchew szorujemy, suszymy i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy 50-60 minut w temp. 180-200°C ( w zależności od wielkości).
W międzyczasie zalewamy rodzynki/daktyle gorącą wodą, moczymy ok. 30 minut i odcedzamy.
Marchewkę po wyjęciu z pieca chwilę studzimy, następnie obieramy (pomijamy obieranie, jeśli jest ekologiczna), kroimy i miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami.
Serwujemy od razu lub chłodzimy na później.
Przechowujemy w lodówce do 3 dni,

Smacznego ☺


Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon


Desserts with vegetables are happening for years, carrot in a cake is something common and popular, then, there were beets, sweet potatoes, and even parsnips or parsley roots. Therefore, their presence in sweet treats is no longer so shocking for some people as it used to be ;) And it's certainly not surprising to vegans and vegetarians who cleverly smuggle more and more of them, presenting sophisticated and bold proposals that allow you to look at the savory vegetables, from a different perspective.



Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon


And why not do that? Why not put some veggies in your desserts? So many of them are naturally sweet and will beautifuly enrich those sweet meals. But if you are still skeptical about doing it or eating it, try the simplest form of trying that, which is a creamy pudding, that you can make in minutes.


This simple treat I'm presenting to you today is inspired by indian desert: carrot halva, but I've made mine differently. I use roasted carrots, which I baked with the skin on, to save the whole flavor inside and to make it ever more intense and sweet. But instead of turning on the oven to roast few carrots, just pop some in while baking something, like cake or other veggies, so you will be able to enjoy this dessert even more often and always have some in the fridge ;)


Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon


I sweeten the carrots with raisins or dates and enrich them with almonds and cinnamon. This way, I get a thick creamy pudding, which can be eaten straight from the bowl, it can also be used in other desserts or as a topping for a morning porridge ☺ 


Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon



INGREDIENTS (2 servings):

  • 500 g carrots
  • 75 g raisins or dried dates
  • 1-2 tbsp almond butter or 2-4 tbsp almond flour / ground blanched almonds
  • 1/4 - 1/2 C almond milk (60-120 ml)
  • 1/4 tsp cinnamon
  • pinch of vanilla (optional)



PREPARATION:

Wash and scrub the carrots, dry them and put on a baking tray lined with baking paper.
Roast for about 50-60 min. at 180-200 ° C (depending on the size).
In the meantime, soak the raisins / dates in hot water, for approx. 30 minutes then drain off.
When the carrots are done, cool them down a little bit and then peel (skip peeling, if it's organic), chop it and blend with other ingredients until smooth.
Serve immediately or cool it for later.
Store in the fridge for up to 3 days

Enjoy ☺



Roasted carrot pudding with almonds and cinnamon

0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION